D-OROST výletní

V měsíc březnu a dubnu jsme s dětmi absolvovali několik akcí a výletů. Nejprve jsme zajeli na střelnici JIMI v Odravě u Chebu. Měli jsme možnost vyzkoušet střelbu z několika různých pistolí a samopalů. Myslím, že se trefovali docela dobře a dost je to bavilo. Děti dostali od majitele střelnice malý dárek a na závěr jsme poseděli v přilehlé občerstvovně.

Zanedlouho potom jsme vyrazili do Plzeňské Nové scény na muzikál Josefův kouzelný pestrobarevný plásť. Je to muzikálový příběh biblického Josefa. Po cestě do Plzně jsme si příběh zopakovali, takže jsme všichni věděli, co nás čeká. Děti se hezky oblékly a chovaly se slušně. Jen se jim, kupodivu, moc nelíbilo poněkud moderní zpracování příběhu. Je to starý příběh a tak čekali všechno staré. Jenže on tam byl třeba francouzský revolucionář nebo Elvis Presley a to se jim nezdálo. Ale jinak jsme byli všichni spokojení, protože po divadle byl hlad a na hlad je Mc Donalds.

Poslední akce byla sobotní návštěva Letecké záchranné služby v Plzni Líních a centrálního řídícího pracoviště železniční dopravy v Plzni. Na letecké záchrance jsme se nesměli fotografovat, protože je to vojenský prostor, ale zato záchranářské vrtulníky jsme si mohli prohlédnout hned tři. A myslím, že jsme si všichni uvědomovali, že pilotovat vrtulník není žádná legrace a že v samotném vrtulníku není pro doktora, sestřičku a pacienta moc prostoru. Je to prostě náročné, ale jsme rádi, že to existuje a že jsou lidé, kteří umí druhým pomoci.

Před polednem jsme se přesunuli na Plzeňské nádraží do prostoru, kterému se říká Triangl – to proto, že má tvar trojúhelníku a je ze tří stran ohraničen kolejemi. Zde se nachází centrální řídící pracoviště pro stanici Plzeň. Několik výpravčích, spousta monitorů počítačů nebo monitorů přenášejících obraz z kamer po celém nádraží. Věnoval se nám sám pan přednosta a bylo vidět, že je na tohle moderní pracoviště patřičně hrdý.

A pak už hurá domů. Ještě pravidelná zastávka u Mc D a za chvíli jsme byli doma.

V neděli pak Marek četl na dorostu povídku o tom, že boží láska je velkorysá a vytrvalá i když se jí vzpíráme. Že Bůh je "nad věcí" a nesoudí nás podle našich vin. Že jsme neustále v boji "dobra a zla", kdy se nás Satan snaží strhnout na svou stranu. A že se nemáme bránit, pokud naše srdce touží přijít k Bohu ... i když to není snadné, vždyť chovat se nehezky sobecky je jednodušší ... Že někdy nechápeme, proč se věci dějí tak, jak se Boží vůli dějí ... a pak najdeme mnohdy jednoduché vysvětlení, třeba to, že se za nás k Pánu modlí rodiče, kteří nejsou takoví, jak si myslíme.

Marta, Petr a Marek.

V